A-IHA_2

Suda İniş Kalkış Yapabilen Özgün Tasarımlı Amfibik İnsansız Hava Aracı (A-İha) İle Türkiye Kıyılarının İncelenmesi
Proje, havadan bilimsel veri toplayıp, film çekebilen, suda ölçüm yapabilen amfibik insansız hava aracının (A-IHA) üretimi, bu araç ile elde edilen verilerin işlenmesini kapsamaktadır.
Proje sonuçları, uydu fotoğraflarının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilecektir. Bununla birlikte,  uydu fotoğraflarının getirdiği dezavantajları ortadan kaldırmakta da yararlanılabilecektir.  Bu dezavantajların başında istenilen anda uydu fotoğraflarının alınamaması, fotoğraflanacak alanın bulutlu olması durumunda fotoğrafın çekilememesi, yüksek çözünürlükte farklı dalga boylarındaki fotoğrafların pahalı olması sayılabilir. Elde edilen sonuçlar, bilimsel araştırmalar, tarım sektörü, maden, jeoloji, şehir bölge planlama, coğrafi bilgi sistemi firmalarından kamu sektöründe üniversiteler, valilikler, belediyelere kadar geniş bir çalışma alanında kullanılabilecektir.
A-İHA kanatları çıkabilen ve yerine paletlerin takılabilen böylece  suda ilerleyen bir katamarana dönüşebilen bir formdadır. Bu model ile bilimsel araştırmalarda rahatça kullanılması düşünülmektedir. Bu katamaranin kıyı araştırmalarında kullanılması hem büyük kolaylık sağlayacak hem de bilimsel araştırmaların  maddi olarak daha ucuza gerçekleşmesine olanak tanıyacaktır.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri & Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bedri Kurtuluş’un yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden Doç. Dr. Funda Kurtuluş, Araştırma Görevlisi Talha Mutlu, yüksek lisans öğrencisi Levent Cevher, pilot Saffet Gökuç, Yrd. Doç. Dr. Evren Tunca ve Prof. Dr. Ozan Tekinalp, sistem ekibi olarak çalışmada yer almaktadır.